Lihapirukad

Mina teen lihapirukaid eelkergitatud pärmitaignast ja täidise keedetud lihast, nii tuleb kõige maitsvam. Taigna valmistan võiga, sest õliga jääb pisut poe maitse. Õigupoolest kasutan Valio laktoosivaba võid ja Valio laktoosivaba piimajooki.

Täidis
700 g sealiha
2 keskmist sibulat
3 keedumuna
5 vürtspipra tera
10 musta pipra tera
3 loorberilehte
2 tl soola


Liha kogusest jätkub allpool toodud pärmitaigna koguse jaoks ja õige pisut jääb ülegi. Lihal peaks kindlasti olema ka pisut pekki, nii tuleb täidis mahlasem, tavaliselt kasutan kondita abaliha. Liha kupatada  ja ja panna puhta veega uuesti keema.  Liha võib ka eelnevalt külmas vees leotada, siis pole kupatada vaja ja kõik head maitsed jäävad puljongisse. Viimasel ajal olengi kupatamisest loobunud. Vürtsid lisada siis kui vahtu enam üldse ei tule. Suuremas tükis liha keetmine võtab aega 2-2,5 tundi, kiiremini saab hakkama kui liha väiksemateks tükkiteks lõigata. Täidise tegemiseks hakkida keedetud liha, sibul ja keedetud munad köögikombainis ühtlaseks taignaks. Kindlasti tuleb täidisele lisada juba hakkimise ajal lihapuljongit, sest muidu jäävad pirukad liiga kuivad. Puljongit lisada üsna ohtralt. Vajadusel lisada veel soola. Üle jäänud puljongist võib hiljem teha mõne muu toidu juurde punase veini kastet.


Eelkergitusega pärmitaigen

0,5 l piima
1 pulk pärmi (50 g)
2 spl suhkrut
200 g võid
2 + 1 muna
3 tl meresoola
750 g jahu

Võta või külmkapist pehmenema ja ka munad toasooja. Pane pärm suhkruga sulama. Soojenda piim käesoojaks ja lisa sulanud pärmile, lisa 400 g jahu. Äraproovitud head jahud on Veski Mati nisujahu tüüp 550 ja Kivisaare veski nisujahu. Taigen segada ühtlaseks mikseri taignakonksudega ja jätta 20 minutiks sooja kohta kerkima. Kerkimise ajaks katta kauss toidukilega. Sooja koha saab ise tekitada kui lasta elektripliidi rõngas korraks kuumaks ja kohe välja lülitada.

Edasi lisada eelkergitatud taignale 2 lahtiklopitud muna, kuhu on eelnevalt lisatud  3 tl jämedat meresoola, et sool jõukas sulada. Seejärel lisadam350 g jahu ja pehme või. Taigen segada mikseri taignakonksudega ühtlaseks. Sellise jahu kogusega tuleb üsna pehme tainas. Taignal lasta 1-1,5 tundi kerkida. Kui tainas jääb pärast kerkimist käte külge, tuleb lauale ja taignarullile rohkem jahu puistata. 

Asetada teelusikatäis täidist lahti rullitud taignale ja vormida pirukaks. Piruka servad võib kinni suruda kas kahvli või sõrmedega. Pirukatel lasta enne ahju panemist plaadil 15 minutit kerkida. Vahetult enne küpsetamise algust pirukate servad kahvliga uuesti kinni suruda ning pintseldada lahti klopitud munaga üle. Ülevalpool toodud kogustest saab kolm-neli plaaditäit pirukaid ja nende määrimiseks piisab ühest lahti klopitud munast.

Pirukad küpsetada ahjus 200 kraadi juures kuldpruuniks, 15-17 minutit. Lihapirukad jäävad mahlasemad, kui küpsetamise ajaks panna ahju kilukarp veega. Ahjust võetud pirukad katta märja rätiku või kilega.
Pirukad on täpselt sama head kui vanaema tehtud.





2 kommentaari :

Anonüümne ütles ...

Tõeliselt hea pärmitaina retsept - tõeliselt hea ja pehme, mõnus käsitleda.

Olen sellega teinud pirukaid, kringlit, isegi rullinud lehttainaks ja croissante teinud. Kõik on suurepärased saanud.

taavi

Hanna ütles ...

Olen proovinud erinevaid taigna retsepte ja see on minu vaieldamatu lemmik. Tõsiselt pehme ja hea tainas.