Krõmpsud hapukurgid

väikesed kurgid
mustsõstralehed
ülekasvanud till
küüslauk
sinepiseemned
soolvesi (1 mõõduka kuhjaga spl jämedat meresoola (30 g) 1 l vee kohta)

Maitsetaimed 0,5-liitrise purgi kohta
Kurgid tuleb mullast puhtaks pesta. Enne hapendamist lasta kurkidel 1 ööpäev külmkapis jääkülmas vees seista, siis jäävad krõmpsumad. Maitseained panna purgi põhja ja kurkide vahele. Pooleliitrise purgi peale kasutan 5-6 mustsõstra lehte, 2 küüslaugu küünt, 4-5 tillivarre juppi ja osa õisikust ning pool teelusikatäit sinepiseemneid. Kui suuremasse purki teha, siis võiks rusikareegel ehk olla, et ühe kurgi kohta üks mustsõstra leht. Minule ei meeldi tugev tillimaitse, sellepärast lisan tilli pisut vähem. Sinepiseemned aitavad hoida kurkide värvi. Proovisin ka mädarõika juurega, aga nendes purkides läksid kurgid pehmeks. Ei tea kas viga oli mädarõikas või oli see osa kurgiteost liiga soojale ajale sattunud.

Soolvee teen keedetud veest ja jahutan maha. Vahepeal sain endale köögikaalu ning tegin kindlaks, et mõõduka kuhjaga supilusikatäis soola on täpselt 30 g. Jahutatud soolvee valan maitseainetega purki pandud kurkidele ja lasen 5-6 päeva hapneda. Ühe kurgipurgi teen proovipurgiks, kust saab kurkide hapusust proovida, minule meeldivad hapumad kurgid.

Väga oluline on, et kurgid oleksid täielikult soolveega kaetud, sest ka üks välja ulatuv kurgiots võib kogu purgitäie ära rikkuda. Kui vedelik kipub ära aurustuma,  võib soolvett ka keset hapnemise protsessi juurde valada. Hapnemise ajal tuleb ka vahtu riisuda. Kui vahtu enam ei tule, kaanetan purgid kinni. Hapnenud soolvett mina läbi ei keeda, sest protsess lõppeb nagunii kui pärast kaanetamist bakterite eluks vajalikku õhku enam ei ole. Ületalve hoidmiseks on jahedapoolne ruum parim.

2014. aasta suvel hapendasid kurke mitu raksu. Iga kord olid erinevad tingimused: temperatuur, soolvesi keedetud veest ja keetmata veest, erinevad maitseainete kogused ja kombinatsioonid. Kahjuks ei märkinud purkidele peale mis tingimustes need tehtud sai. Talvel olid mõned purgitäied paremad kui teised, põhjust aga täpselt ei tea. Kipun arvama, et tulemust mõjutas õhutemperatuur hapnemise ajal. Mõni tegu sattus kuumalaine ajale. Kui ilm jahedamaks läks, oli aga kurgihooaeg lõpukorral ja hinnad tõusnud. Järgmisel aastal olen targem ja panen kõik täpselt kirja, et enda jaoks parim retsept välja töötada.

Kommentaare ei ole :