Sült

1 väiksem seakoot
2 seajalga
700 g sea abaliha või muud liha
1 suurem sibul
30 terapipart
15 vürtspipart
7 loorberilehte
soola

Kogu kraam mahub ära viieliitrisesse potti. Parem ongi väiksema veekogusega keeta, siis tuleb kallerdis maitsekam, maitsed on enam kontsentreerunud.

Lihakraami tuleb tund-kaks külmas vees leotada ja seejärel puhta veega keema tõsta. Leotamine on kupatamise asemel, sest koos kupatusveega läheb palju häid maitseid kaotsi. Leotatud lihakraami puhul tuleb vahtu minimaalselt.

Maitseained lisada siis kui vahtu enam üldse ei tule. Sibula soovitan ära koorida, siis tuleb selge läbipaistev tarretis. Ükskord jätsin koorimata, sest ühes retseptis soovitati. Tarretis tuli sama tume kui sibulakoortega lihavõtte munade  värvimise  vesi.

Ettevaatust soolaga. Kuigi mõnelpool on kirjutatud, et kuum sült peaks olema pisut soolasem, sest jahtudes muutub magedamaks, siis mina küll sellist maitsemuutust ei täheldanud.

Kogu kraami keeta tasasel tulel 3-4 tundi, kuni liha luudelt lahti tuleb.

Kontidelt puhastatud ja peenemaks hakitud liha jagada süldikausside põhja. Kurnatud ja uuesti keema lastud leen peale valada. Kogusest saab 20 väiksemat süldikaussi. Ilupärast võib enne liha kausi põhja 1-3 keedetud porgandi ratast pista.

Hiljuti sain proovida Ljuuda sülti. Oli palju maitsekam kui minu oma. Tema kasutab süldis erinevaid lihasorte, peaks ka proovima.

Kommentaare ei ole :