Porgandikook

Üks maitsvamaid kooke, mida saanud olen. Kook, mis läheb järgmiseks päevaks isegi paremaks. Originaalretsept on pärit brunoskitchen.net toidublogist. Seal on veel häid retsepte, mida olen  järgi teinud ja oma blogisse kirja pannud.

Siia panen kirja retsepti, mida olen pisut lihsustanud ja kogused kohandanud oma koogivormi suuruse järgi.

Kogus on sobilik vormile mõõduga 20x25cm

Tainas
500 g porgandit, riivida
200 g kreeka pähkleid, tükeldada ja kergelt röstida
270 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
230 g pruuni suhkrut
0,5 tl soola
1 tl kaneeli
1 tl riivitud muskaapähklit
1 apelsini riivitud koor
1 tl vanilliekstrakti
150 ml porgandimahla või 200 ml porgandipüreed
150 ml õli

Suurem kogus tainast
750 g riivitud porgandit
300 g kreeka pähkleid
400 g jahu
3 kuhjaga tl (25 g) küpsetuspulbrit
1 kuhjaga tl söögisoodat
320 g pruuni suhkrut
1 kuhjaga tl soola
1 spl kaneeli
1 spl riivitud muskaatpähklit (pool pähklit, kui ise riivida)
1 apelsini riivitud koor
1 spl vanilje ekstrakti
400-500 ml porgandimahla
150 ml õli

Kõigepealt kreeka pähklid poolikud väiksemateks tükkideks lõigata  ja kergelt röstida, siis ei jää pähklid koogis kibedad. Ettevaatust röstimisel, pähkli puru läheb väga kergesti kõrbema. Olen kasutanud ka väiksemat kogust pähkleid kui retseptis ette nähtud, sest orgaanilisi kreeka pähkleid müüakse 125g pakendis. Koogi maitse ei kannata, kui pähkli kogust vähendada ning muude koostisainete koguseid pole vaja korrigeerida.

Porgand koorida ja riivida. Kadarbiku talu porgandid on alati magusad. Teistelt tootjatelt olen mõnikord kibedaid porgandeid saanud.

Muskaatpähklit saab edukalt terava noaga "riivida" ehk siis õhukesi laaste lõigata ja spetsiaalset riivi pole vaja.

Jahu, küpsetuspulber, sooda, suhkur, sool, riivitud apelsini koor, kaneel ja riivitud muskaatpähkel suures kausis kokku segada. Lisada riivitud porgand ja  läbi segada. Seejärel lisada kõik vedelikud: vaniljeekstrakt, porgandimahl või püree ja õli.Viimasena lisada röstitud kreeka pähklid ja tainas hästi läbi segada. Originaalretseptis on ette nähtud  redutseeritud porgandimahl (vesi välja aurutatud). Proovisin ka seda teha, kuid maitse erinevust ei tuvastanud ning seetõttu tundub mahla redutseerimine ajaraiskamisena. Lihtsalt Kadarbiku porgandimahl sobib väga hästi.

Vormi põhja panna küpsetuspaber ja küljed määrida õliga. Tainas valada vormi ja küpsetada 180 C juures 45 minutit (väiksem kogus) või 55 minutit (suurem kogus). Ahjust võttes lasta koogil pisut jahtuda. Kõige lihtsamini saab koogi vormist kätte, kui see pahupidi taldrikule pöörata.

Glasuur
200 g toorjuustu, toatemperatuuril
50 g võid (võib ka lisamata jätta)
50 g tuhksuhkrut
1 apelsini riivitud koor
1 tl vanilje ekstrakti

Ained kokku segada ja vahule ajada. Kook katta glaauuriga kuidas ise tahad. Ausalt öeldes olen siiani törtsu glasuuri eraldi taldrikule pannud, sest ma ise piimatooteid ei söö. Kook on väga maitsev nii glasuuriga kui ilma.

Kook säilib kuni kuus päeva, aga meil saab tavaliselt kahe päevaga otsa. Kooki külmkappi mitte panna.

Kommentaare ei ole :